Tulevat tapahtumat

26.5.2023: Kevätretki Porvooseen

Perjantaina 26. toukokuuta Suomen 1700-luvun tutkimuksen seura järjestää kaupunkeihin liittyvän teemavuotensa kunniaksi kevätretken Porvooseen . Porvoo on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista, minkä lisäksi sillä on rikas 1700-lukuun liittyvä historia. Porvoolla onkin yksi Suomen parhaiten säilynyt vanhakaupunki kapeine katuineen sekä 1700- ja 1800-luvuille tyypillisine rakennuksineen.

Ohjelmassa on ruotsinkielinen kierros vuonna 1728 perustetussa Porvoon lukion kirjastossa, jonka pitää Stefan Hagman. Kirjaston kokoelmissa on noin 30 000 teosta, joiden joukossa on käsikirjoituksia, karttoja, inkunaabeleita ja kirjaharvinaisuuksia. Kirjastovierailun päätyttyä syömme yhdessä lounasta café Cabriolessa, minkä jälkeen Tuula Hockman vie meidät Vanhaan Porvooseen kävelykierrokselle, jonka teemana on ”kauppiaantalolta kirkonmäelle”. Suomenkielisellä kierroksella keskustellaan, millaisia kaupungit olivat 1700-luvulla, millaisia muutoksia 1700-luku merkitsi kaupungeille ja miten nämä muutokset näkyivät Porvoossa, samoin kuin millaisia yhtäläisyyksiä ja erityispiirteitä Porvoolla oli verrattuna vuosisadan muihin suomalaisiin kaupunkeihin. Mahdollisuuksien mukaan vierailemme myös tuomiokirkossa. Huonon sään sattuessa voimme vierailla myös Porvoon kaupunginmuseossa, joka sijaitsee Vanhalla raatihuoneella.

Osallistujat huolehtivat itse saapumisesta Porvoon torilla sijaitsevalle linja-autoasemalle, jossa tapaamme noin klo 11. Seura vastaa päivän ohjelmasta, mutta kukin osallistuja maksaa itse mahdolliset sisäänpääsylippunsa Porvoon museoon. Museon sisäänpääsylipun voi kuitenkin kuitata museokortilla tai muulla vastaavalla kortilla. Seura on varannut pöydän café Cabriolesta (Piispankatu 30, https://cabriole.fi/), jossa lounastamme omakustanteisesti. Retki päättyy siten, että ehdimme takaisin linja-autoasemalle klo. 16.45 mennessä.

Ilmoittautuminen retkelle tapahtuu sihteerille viimeistään 12. toukokuuta sähköpostitse (sihteeri@1700.fi). Toukokuun linja-autoaikataulujen (Matkahuolto – Nettilippu) mukaan Helsingistä lähtee klo 10.10 linja-auto, joka saapuu Porvooseen klo 11.00. Mikäli joku osallistujista menee Porvooseen omalla autollaan ja hänen kyytiinsä mahtuu ylimääräisiä matkustajia, pyydämme ilmoittamaan asiasta jo retkelle ilmoittautumisen yhteydessä.